Lördag

Hella Häxans trädgård.jpg

10.30

Blommor för lyst och läkning i traditionella trädgårdar

Hella Nathurst-Böös

Hella Nathorst-Böös är författare, fotograf och häxa. Suget efter kunskap om våra gamla läkeväxter är tydligen stort, för hennes böcker om läkeväxter är bestsellers bland trädgårdsböckerna. Säkert har du växter i din trädgård som du inte hade en aning om kunde användas i hälsobringande kurer. I hörsalen berättar Hella hur läkeväxter ger en ytterligare dimension till trädgården, genom sin viktiga roll i historien och för hälsan.

IMG_7842.jpg

11.00

Förverkliga växthusdrömmen

Magnus Wiström, Eva Halfwardsson

Sweden Green House har sedan 2002 ritat, tillverkat och byggt växthus och orangerier till kunder i hela Skandinavien. Med vår erfarenhet och kompetens hjälper vi dig gärna att förverkliga din växthusdröm. Växthusen och orangerierna i trä och glas finns i många standardmodeller men vi special ritar gärna ditt växthus om modellerna inte passar.

Tapeter.jpg

11.30

Historiska mönster - från fragment till nytryckt tapet

Handtryckta tapeter

Handtryckta Tapeter Långholmen AB är ett litet tapetmakeri som startade i Råneå. Efter några år i Norrbotten flyttade fabriken till Stene Gård, Järvsö, och sedan 1989 finns vi i en före detta fångvaktarbostad, Lilla Knapersta, på Långholmen i Stockholm. Handtryckta Tapeter har i snart 40 år rekonstruerat och nytryckt historiska tapeter, bårder, rullgardiner och på senare år även linoleummattor till lägenheter, slott, torp, herrgårdar, hembygdsgårdar, museer med mera i hela världen. Ibland är det institutioner som beställer men största delen av vår kundkrets är privatpersoner med stort intresse för byggnadsvård och kulturhistoria.


Handtryckta Tapeter behövs för att bevara det svenska tapetarvet. De traditionella handtryckstekniker vi använder och den kunskap om tapetens historia vi besitter är något vi är mycket stolta och glada över.


Utifrån fragment eller bilder rekonstruerar och nytrycker vi historiska mönster – rapport för rapport, färg för färg. De hantverksmetoder vi använder är blocktryck, schablonering, screentryck och handmålning. Arbetet är småskaligt och tidskrävande varför vi aldrig kan trycka en masse. Under arbetsprocessen finns möjlighet för beställaren att vara delaktig genom att till exempel anpassa kulörer för det aktuella rummet och varje rum blir alltid helt unikt.

Dicran Sarafian.jpg

12.00

Lyssna till husets själ, om att hitta ursprunget där du bor

Dicran Sarafian

Till vardags arbetar Dicran som varumärkeschef för Läkarmissionen, men sommarhuset i Göteborgs skärgård och jugendvåningen på Södermalm har förvandlat honom till em fullfjädrad expert på byggdnadsvård. Hör hans resa och bli inspirerad av praktiska tips och utmaningar. Föredraget passar alla, allt från den glada amatören till dig som har byggnadsvård som yrke.

Tony Johansson bild.jpg

12.30

Blommar det?

Tony Johansson

Tony Johansson, vinnare av SVTs Trädgårdskampen, driver företaget Egyptens oas. Med spetskompetens inom trädgårdsdesign och hög nivå av kreativitet, speciellt vid kombination av mjuka och hårda element skapas en vinnande drömträdgård till dig.

bosse.jpg

13.00

Så gör du din trädgård mer lättskött!

Bosse Rappne

Efter 15 år med Äntligen hemma och åtskilliga år på TV4:s Nyhetsmorgon, vet han hur han ska förmedla sina kunskaper. Bosse Rappne, trädgårdsguru från Ulriksdals Slottsträdgård.

olsen.jpg

13.30

Linoljefärgens bevarande egenskaper

Björn Olsen

Linoljefärg har använts i århundraden på föremål och byggnadsdelar av trä – men också på kalkputs, natursten, stuck och metall. På gamla hus och kulturbyggnader är linoljefärgen också idag en självklarhet. Och väldigt ofta kommer den från Engwall o. Claesson.

Robert Danielsson.jpg

14.00

Ödehus - från ruckel till pärla

Robert Danielsson

Är du intresserad av byggnadsvård? Eller kanske fascineras över ödehus?

Träffa byggnadsvårdaren Robert Danielsson som berättar om människor som räddar ödehus och om sin nya bok Ödehus - från ruckel till pärla.

Robert Danielsson, är aktuell med boken Ödehus, - från ruckel till pärla och låter oss i ord och bild möta ett antal familjer runt om i Sverige som var och en har rustat ett hus som enligt de flesta var bortom all räddning. Men hur får man tag i ett ödehus? Var ska man börja? Vilka regler och lagar gäller? Dessa och många fler frågor får du svar på under denna föreläsning.

Robert berättar om heroiska räddningar genom facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus” vars syfte är att samla de som har räddat ett ödehus, de som vill rädda ett övergivet hus och de som vill sälja ett ödehus för räddning eller flyttning. Gruppen är idag en kunskaps- och inspirationskälla med över 11 000 medlemmar som engagerar sig i detta tidigare relativt ouppmärksammade kulturarv. Bokens syfte är att fler människor ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden.

Berättelserna i boken varvas med fördjupande artiklar om praktiska lösningar på svåra vård- och restaureringsfrågor som i stora delar saknas i ordinarie byggnadsvårdslitteratur. Det är speciellt skador som uppstår efter lång tid av förfall, till exempel hussvamp, timmerlagning, murverksproblematik i grunder och skorstenar eller hur man renoverar sin gamla brunn. Ödehusen sätts även in i ett samhällsvetenskapligt sammanhang med förslag på hur räddade ödehus kan bidra som resurs till att vitalisera och utveckla landsbygden. 

Ulrika Rydh bild.jpg

14.30

Nytt liv i gammal trädgård

Ulrika Rydh

Ulrika Rydh är trädgårdsantikvarie, trädgårdsskribent och trädgårdsdesigner med företaget Hus och Grönska som arbetar med det byggda och det gröna kulturarvet.

Anna Persson .jpg

15.00

Kakelugnsmakare berättar och visar bilder

Anna Persson

Anna designar, skulpterar, bränner, glaserar, dekorerar och murar kakelugnar. Hon kan även åtaga sig renovering av äldre kakelugnar.
https://annamanna.se

Svante.jpg

15.30

Lär känna ditt hus! Arkiven berättar

Svante Helmbaek Tirén

I Sverige har vi fantastiska arkiv och historisk dokumentation. Men var börjar man leta? Och hur gör man för att tolka och sammanställa kunskapen? I den här föreläsningen tittar vi på exempel hur man kan använda gamla kartor, kyrkböcker, fotografier och annat för att ta reda på mer om ditt hus historia. 

Svante Helmbaek Tirén är frilansande skribent, curator och byggnadsvårdare. Bland hans specialområden finns ornamentik, tapeter, kakelugnar och dekorationsmåleri. Han restaurerar själv en släktgård i Jämtland och skriver bland annat i tidningen Gård&Torp. 

Per Thunman bild.jpg

16.00

Behövs bin i trädgården?

Per Thunman

Biodlare

Nina Thelberg Eklund bild.jpg

16.30

Klimatsmarta villaträdgårdar

Nina Thelberg Eklund

Trädgårdsarkitekt med företaget Älska Trädgård

www.älskaträdgård.se

”Vi människor påverkar jorden med vårt sätt att leva. Om det är någonstans man kan förändra världen till det bättre, så är det i den egna trädgården. En trädgård är inte stor, men många trädgårdar tillsammans blir en hel grön värld. Med lite eftertanke och kunskap kan man minska sitt klimatavtryck i sin egna trädgård. 


Nina Thelberg Eklund är trädgårdsarkitekt och driver företaget Älska Trädgård och tipsar om hållbara och klimatmedvetna val i trädgården.”

Nina_Östman_bild.jpg

17.00

Vad gör du människa?

Nina Östman

Nina Östman, Författare, fotograf, filmare och agrarhistoriker samt aktiv kulturjordbrukare med bevarande av biologisk mångfald bland växter och djur. www.halsingegarden.se


”Vad gör du människa”?

Vi blir vad vi äter sägs det. Men hur ska vi veta vad vi äter? Nina har skrivit boken Vad gör du människa? som är ett upprop till alla mänskliga djur som vill veta hur mat blir till. Och vad som skiljer en lycklig stut från en olycklig. Den serverar dig kunskap om hur jordbruk och människa hänger ihop och skapar insikt om en matjord i balans. Medvetna val baseras på kunskap och förändring. Och du får ett längre och hälsosammare liv på köpet.

Föredrag och signering av bok om mat, hälsa, djuruppfödning och småskaligt jordbruk och självhushåll.