Fredag

olsen.jpg

12.00

Linoljefärgens bevarande egenskaper

Björn Olsen

Linoljefärg har använts i århundraden på föremål och byggnadsdelar av trä – men också på kalkputs, natursten, stuck och metall. På gamla hus och kulturbyggnader är linoljefärgen också idag en självklarhet. Och väldigt ofta kommer den från Engwall o. Claesson.

Tapeter.jpg

13.00

Historiska mönster - från fragment till nytryckt tapet

Handtryckta tapeter

Handtryckta Tapeter Långholmen AB är ett litet tapetmakeri som startade i Råneå. Efter några år i Norrbotten flyttade fabriken till Stene Gård, Järvsö, och sedan 1989 finns vi i en före detta fångvaktarbostad, Lilla Knapersta, på Långholmen i Stockholm. Handtryckta Tapeter har i snart 40 år rekonstruerat och nytryckt historiska tapeter, bårder, rullgardiner och på senare år även linoleummattor till lägenheter, slott, torp, herrgårdar, hembygdsgårdar, museer med mera i hela världen. Ibland är det institutioner som beställer men största delen av vår kundkrets är privatpersoner med stort intresse för byggnadsvård och kulturhistoria.


Handtryckta Tapeter behövs för att bevara det svenska tapetarvet. De traditionella handtryckstekniker vi använder och den kunskap om tapetens historia vi besitter är något vi är mycket stolta och glada över.


Utifrån fragment eller bilder rekonstruerar och nytrycker vi historiska mönster – rapport för rapport, färg för färg. De hantverksmetoder vi använder är blocktryck, schablonering, screentryck och handmålning. Arbetet är småskaligt och tidskrävande varför vi aldrig kan trycka en masse. Under arbetsprocessen finns möjlighet för beställaren att vara delaktig genom att till exempel anpassa kulörer för det aktuella rummet och varje rum blir alltid helt unikt.

Nina_Östman_bild.jpg

13.30

Vad gör du människa?

Nina Östman

Nina Östman, Författare, fotograf, filmare och agrarhistoriker samt aktiv kulturjordbrukare med bevarande av biologisk mångfald bland växter och djur. www.halsingegarden.se


”Vad gör du människa”?

Vi blir vad vi äter sägs det. Men hur ska vi veta vad vi äter? Nina har skrivit boken Vad gör du människa? som är ett upprop till alla mänskliga djur som vill veta hur mat blir till. Och vad som skiljer en lycklig stut från en olycklig. Den serverar dig kunskap om hur jordbruk och människa hänger ihop och skapar insikt om en matjord i balans. Medvetna val baseras på kunskap och förändring. Och du får ett längre och hälsosammare liv på köpet.

Föredrag och signering av bok om mat, hälsa, djuruppfödning och småskaligt jordbruk och självhushåll. 

Hella Häxans trädgård.jpg

14.00

Blommor för lyst och läkning i traditionella trädgårdar

Hella Nathurst-Böös

Hella Nathorst-Böös är författare, fotograf och häxa. Suget efter kunskap om våra gamla läkeväxter är tydligen stort, för hennes böcker om läkeväxter är bestsellers bland trädgårdsböckerna. Säkert har du växter i din trädgård som du inte hade en aning om kunde användas i hälsobringande kurer. I hörsalen berättar Hella hur läkeväxter ger en ytterligare dimension till trädgården, genom sin viktiga roll i historien och för hälsan.

Svante.jpg

14.30

Husens färgarkeologi: färgtrappor och lager av historia

Svante Helmbaek Tirén

Färg och dekoration genom tiderna 

Vilka färger och kulörer har funnits i ditt hus? Varför har man valt som man gjort genom tiderna, och hur kan historiens färglager hjälpa oss idag? Genom att titta på hur färg, dekoration och måleri förändrats från 1600-talet till 1900-talet får vi nya ingångar till att tänka och göra färg. 

Svante Helmbaek Tirén är frilansande skribent, curator och byggnadsvårdare. Bland hans specialområden finns ornamentik, tapeter, kakelugnar och dekorationsmåleri. Han restaurerar själv en släktgård i Jämtland och skriver bland annat i tidningen Gård&Torp. 

Per Thunman bild.jpg

15.00

Behövs bin i trädgården?

Per Thunman

Biodlare

Nina Thelberg Eklund bild.jpg

16.00

Klimatsmarta villaträdgårdar

Nina Thelberg Eklund

Trädgårdsarkitekt med företaget Älska Trädgård

www.älskaträdgård.se

”Vi människor påverkar jorden med vårt sätt att leva. Om det är någonstans man kan förändra världen till det bättre, så är det i den egna trädgården. En trädgård är inte stor, men många trädgårdar tillsammans blir en hel grön värld. Med lite eftertanke och kunskap kan man minska sitt klimatavtryck i sin egna trädgård. 


Nina Thelberg Eklund är trädgårdsarkitekt och driver företaget Älska Trädgård och tipsar om hållbara och klimatmedvetna val i trädgården.”

Ulrika Rydh bild.jpg

17.00

Nytt liv i gammal trädgård

Ulrika Rydh

Ulrika Rydh är trädgårdsantikvarie, trädgårdsskribent och trädgårdsdesigner med företaget Hus och Grönska som arbetar med det byggda och det gröna kulturarvet.

Svante.jpg

18.00

Trädgårdens arkitektur: Att vårda lusthus, ladugårdar och staket

Svante Helmbaek Tirén

Vårt kulturarv kryllar av vackra bodar, uthus och annan typ av arkitektur kopplad till trädgård och odling. Men hur tar vi hand om den? Vad berättar den om livet förr och går det att hitta ny användning som passar idag? I den här föreläsningen varvar vi spännande historia med praktisk kunskap om trädgårdens arkitektur. 


Svante Helmbaek Tirén är frilansande skribent, curator och byggnadsvårdare. Bland hans specialområden finns ornamentik, tapeter, kakelugnar och dekorationsmåleri. Han restaurerar själv en släktgård i Jämtland och skriver bland annat i tidningen Gård&Torp. 

Tony Johansson bild.jpg

19.00

Blommar det?

Tony Johansson

Tony Johansson, vinnare av SVTs Trädgårdskampen, driver företaget Egyptens oas. Med spetskompetens inom trädgårdsdesign och hög nivå av kreativitet, speciellt vid kombination av mjuka och hårda element skapas en vinnande drömträdgård till dig.